فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون بسته بندی
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر ابراهیم پور کاسمانی*، احمد ثمریها صفحات 1-4
    در این بررسی خواص نوری کاغذهای حاصله در تیمارهای 1، 2 و 4 هفته ای با قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM - 1767 بررسی شد و با نمونه شاهد مقایسه گردید. پس از آماده سازی نمونه های قارچی، خرده چوب های ممرز در سه سطح 1، 2 و 4 هفته ای تحت شرایط آزمایشگاهی تیمار شدند. به منظور تهیه خمیر شیمیایی مکانیکی از خرده چوب های تیمار شده، دمای پخت 165 درجه سلسیوس، زمان پخت 80 و 90 دقیقه، درصد مواد شیمیایی سولفیت سدیم: 14، 18 و 22 درصد و نسبت مایع پخت به خرده چوب 7 به 1 در نظر گرفته شد. در مورد روشنی نیز عامل مدت زمان تیمار، فاکتور مهمی برای افزایش تاثیر تیمار قارچی است. کاهش روشنی در تیمار 4 هفته ای، معنی دار است. این نکته بیانگر آن است که در مورد ممرز، تاثیرگذاری تیمار قارچی روی روشنی کاغذ، فقط در تیمار 4 هفته ای اتفاق می افتد. افزایش بیشتر زردی در تیمارهای 2 و 4 هفته ای نشان می دهد تاثیرپذیری ممرز در ارتباط با فاکتور زردی، با افزایش مدت زمان تیمار قارچی اتفاق می افتد. ماتی کاغذهای حاصل از خرده چوب های تیمار شده تقریبا افزایش یافته است ولی اختلاف معنی داری بین ماتی کاغذ تهیه شده در تیمار شاهد و ماتی کاغذهای تهیه شده در تیمارهای قارچی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: قارچ Phanerochaete chrysosporium BKM-1767، خرده چوب ممرز، خواص نوری
  • احمد ثمریها*، احمد مهرابی صفحات 5-15

    هدف از این تحقیق، امکان سنجی اقتصادی تولید پروفیل چوب پلاستیک از مواد دوستدار طبیعت (باگاس) در استان خوزستان می باشد. جهت این ارزیابی، از اصول حسابداری صنعتی بهره گرفته شد. حجم کل سرمایه گذاری برای تولید سالیانه 160000 متر مربع چوب پلاستیک بالغ بر  5/72491 میلیون تومان پیش بینی می شود که نتایج اقتصادی زیر را به همراه دارد: نرخ بازده داخلی (4/32 درصد)، دوره بازگشت سرمایه (26 ماه)، نقطه سربه سر تولید (86/16 درصد)، فروش در نقطه سربه سر (4/13491 میلیون تومان)، نسبت سرمایه در گردش به سرمایه ثابت (14/43 درصد)، سرمایه گذاری ثابت سرانه (3/3376 میلیون تومان / نفر) و نسبت سود به سرمایه (64/64 درصد). قیمت تمام شده محصول (75/295365 تومان برای هر متر مربع چوب پلاستیک)، نشان از آن دارد که با احداث این کارخانه علاوه بر اشتغال زایی و کاهش واردات چوب پلاستیک، ازخروج ارز از کشور نیز جلوگیری به عمل می آید. همچنین این طرح از توجیه اقتصادی مناسبی نیز برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: چوب پلاستیک، باگاس، نقطه سربهسر، نرخ بازدهی سرمایه
  • آیدا اسکندری، نگین رمضانی متین، سارا سیف، محمدرضا پژوهی الموتی* صفحات 17-33

    حفظ کیفیت و ایمنی مواد غذایی و به طبع آن حفظ سلامتی افراد از دیرباز تاکنون یکی از دغدغه های مهم بشر بوده است. یکی از راهکارهای کارآمد برای حل این مشکل، روی آوردن به بسته بندی مواد غذایی است. شناخت ماهیت مواد غذایی مختلف، پیدایش منابع در دسترس و ایمن و آگاهی از انتظارات مصرف کننده سبب شد تا بسته بندی ها از یک پوشش ساده به بسته بندی های مدرن امروزی با عملکردهای پیشرفته تبدیل شوند. ساخت بسته بندی مناسب هر محصول، علاوه بر حفظ کیفیت و سلامت محصول، می تواند از حجم ضایعات مواد غذایی که در اثر نگهداری نامطلوب به وجود می آید بکاهد. امروزه پلاستیک ها کاربرد گسترده تری نسبت به سایر مواد در صنعت بسته بندی دارند و از آن جایی که این مواد از مشتقات نفتی هستند و علاوه بر مصرف سوخت های فسیلی، سالیان سال در محیط باقی مانده و از منابع تجدید ناپذیر به شمار می آیند، روزبه روز نگرانی های زیست محیطی درباره ی آن ها بیشتر می شود. در این مقاله به مرور جنس های مختلفی که تاکنون در صنعت بسته بندی به کار رفته، مزایا و معایب آن ها و شناخت کلی تکنیک ها و روش های نوین دربسته بندی مواد غذایی می پردازیم. همچنین توجه ویژه ای به بررسی بسته بندی های نوین شده است که در مقایسه با بسته بندی های رایج کنونی در کشور، ویژگی های مطلوب گسترده تری دارند. علی رغم این ویژگی ها همچون حفظ بهتر کیفیت محصول و بازار پسندی بالا،  در کشور ما هنوز به طور گسترده صنعتی سازی نشده است. برای جمع آوری این مطالب از اوایل شهریورماه 1401 تا اواخر آذر ماه 1401 تعداد 196 مقاله از موتورهای جستجوگر MDPI، ScienceDirect، Google Scholar، CiteSeerx، Springer، سیویلیکا و پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) دریافت و مطالعه شد که از بین آن ها 108 منبع مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بسته بندی هوشمند، بسته بندی فعال، بسته بندی نوین
  • مهسا سادات رضوی*، محمد طهماسبی صفحات 35-51

    امولسیون پیکرینگ پایدار شده به وسیله ذرات جامد در سال های اخیر توجه پژوهشگران زیادی را به خود جلب کرده است، چرا که پایداری بهتری را نسبت به سورفکتانت ها برای امولسیون ارایه می کنند. ساختار نانوفیبریل بی نظیر سلولز باکتریایی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی  بی نظیری را از جمله، تخلخل بالا، مدول الاستیسیته و ساختار کریستالی زیاد، عرضه می کند. همچنین، درمیان پایدارکننده های جامد، نانوکریستال های سلولزی به عنوان مواد خوبی در تهیه امولسیون های پیکرینگ به کار گرفته می شوند که دارای خواص مطلوبی نظیر ساختار نانویی، نسبت ظاهری بالا، زیست سازگاری، زیست تخریب پذیر، دوگانه دوست، پایداری شیمیایی، سمیت پایین، و تجدید پذیری می باشند. این مقاله مروری بر تحقیقات صورت گرفته در تهیه امولسیون های پیکرینگ پایدارشده توسط سلولز و نانوکریستال های سلولزی با منشاء باکتریایی می باشد. در ابتدا، خلاصه ای از روش های تهیه سلولز باکتریایی و نانوکریستال های سلولز باکتریایی بیان می شود. سپس، مروری بر تولید امولسیون های پیکرینگ، روش های تهیه و نیز پارامترهای اثرگذار بر پایداری آن ها به تفصیل بررسی می گردد. . نتایج این بررسی نشان می دهد که پارامترهای مختلفی ازجمله غلظت ذرات نانوسلولز؛ بار سطحی آن ها، استفاده از سورفکتانت ها، نوع و غلظت روغن استفاده شده، pH، دمای تهیه امولسیون، قدرت یونی آن، روش استفاده شده برای آماده سازی نانوسلولزها و تهیه امولسیون پیکرینگ درکنارهم بر پایداری کلی سیستم اثر می گذارد. در نهایت، دورنمایی از کاربرد این نوع امولسیون ها در زمینه های بسته بندی مواد غذایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: قارچ امولسیون پیکرینگ، بسته بندی مواد غذایی، سلولز، نانوسلولز باکتریایی
  • ناصر صداقت*، محمدکاظم حیدریان، علیرضا حیدریان صفحات 53-61
    اکسیژن می تواند باعث افت کیفیت و کاهش ماندگاری در بعضی از مواد غذایی شود دلیل وجود اکسیژن در بسته بندی مواد غذایی عمدتا به خاطر بقایای اکسیژن موجود در غذا، بقایای اکسیژن موجود در فضای سربسته، مواد اولیه و آسیب به ظروف در فرایند بسته بندی است. اساسا اکسیژن می تواند از راه های مختلفی باعث فساد ماده غذایی شود ازجمله فساد اکسیداتیو که منجر به کاهش کیفیت در چربی ها و بخش های چرب ماده غذایی، اکسیداسیون لیپیدها، تغییر ساختار پروتیین ها، ویتامین ها و رنگ دانه ها و فراهم کردن شرایط مناسب برای رشد میکروارگانیسم ها و قهوه ای شدن آنزیمی شود. پژوهش ها نشان می دهند که می توان برای کاهش میزان این عامل اکسیداتیو از روش های متنوعی ازجمله بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده (MAP)، بسته بندی تحت خلا و جاذب های اکسیژن استفاده نمود. در این مطالعه مروری به مکانیسم ها و کاربردهای جاذب های اکسیژن در صنعت غذا و بسته بندی مواد غذایی مختلف پرداخته شد. بررسی ها نشان می دهند که استفاده از جاذب های اکسیژن اثرات مفیدی در افزایش کیفیت و عمر ماندگاری محصولات غذایی مختلف و کاهش هدررفت منابع غذایی خواهند شد. باتوجه به اهمیت این موضوع می توان در راستای تولید، انبوه سازی و ارایه فرمولاسیون های نوین در صنعت تولید جاذب های اکسیژن گام برداشت.
    کلیدواژگان: جاذب های اکسیژن، فساد اکسیداتیو، بسته بندی مواد غذایی
  • صابر امیری*، مریم علی محمدی، حسام شیرازه محبت صفحات 63-71

    امروزه امنیت غذایی به عنوان یکی از ابعاد امنیت انسانی شناخته می شود به طوریکه نبود امنیت غذایی به معنای از دست دادن امنیت برای آن جامعه بشری می باشد. در واقع امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه یافته و نخستین اصل برای حفظ سلامت جامعه می باشد. در سال های اخیر با افزایش جمعیت، از یک سو افزایش تقاضا برای غذای سالم و از سوی دیگر تقاضا برای غذا با ماندگاری بالا و کیفیت مناسب به یکی از چالش های صنعت غذا تبدیل شده است. اولین و اساسی ترین نقش بسته بندی مواد غذایی حفظ کیفیت و ایمنی مواد غذایی و کاهش بیماری های غذازاد1 و همچنین جلوگیری از هدررفت محصولات و ضایع شدن و حفظ محصول در برابر آسیب های حین حمل و نقل و انبارداری می باشد. نکته دارای اهمیت این است که ویژگی های عملکردی بسته بندی باید مناسب برای استفاده در صنعت مواد غذایی باشد. محصولات غذایی به عنوان یک ماده غذایی فصلی و فسادپذیر برای مدت زمان طولانی نمی توانند به طور مستقیم در دسترس مصرف کننده قرار بگیرند. از این رو صنعت بسته بندی در کنار دسترسی مردم به مواد غذایی سالم، نقش مهمی در تامین امنیت، ایمنی و سلامت جوامع دارد. در مقاله حاضر هدف مروری بر نقش بسته بندی بر امنیت مواد غذایی می باشد که به شیوه بررسی کتابخانه ای به این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، بسته بندی، مواد غذایی، ایمنی غذایی
|
  • Jafar Ebrahimpour Kasmani *, Ahmad Samariha Pages 1-4
    In this study, optical properties of paper obtained from treatments 1, 2 and 4 weeks with the fungus Phanerochaete chrysosporium BKM - 1767 was evaluated and compared with control samples. After preparing fungal specimens, hornbeam chips three levels 1, 2 and 4 weeks under laboratory conditions were treated. To Chemical Mechanical Pulping from chips treated, 165oC baking temperature, cooking time 80 and 90 minutes and the percentage of sodium sulfite chemicals: 14, 18 and 22 percent compared to the cooking liquid to chips 7 to 1 was considered. In the case of brightness, the duration of treatment is also an important factor for increasing the effect of fungal treatment. The decrease in brightness in the 4-week treatment is significant. This point indicates that in the case of hornbeem, the effect of the fungal treatment on the brightness of the paper occurs only in the 4-week treatment. More increase of yellowness in 2 and 4 week treatments shows that the effectiveness of hornbeem in relation to the yellowness factor occurs with increasing the duration of fungal treatment. The opacity of the papers obtained from the treated wood chips has almost increased, but there is no significant difference between the opacity of the papers prepared in the control treatment and the opacity of the papers prepared in the fungal treatments.
    Keywords: Fungus Phanerochaete chrysosporium BKM - 1767, Chips hornbeam, Optical Properties
  • Ahmad Samariha *, Ahmad Mehrabi Pages 5-15

    The purpose of this research is the economic feasibility of producing wood plastic profiles from environmentally friendly materials (bagasse) in Khuzestan province. For this evaluation, industrial accounting principles were used. The total amount of investment for the annual production of 160,000 square meters of plastic wood is expected to amount to 72,491.5 million Tomans, which brings the following economic results internal rate of return (32.4%), return period of capital (26 months), production break-even point (16.88%), break-even sales (13,491.4 million Tomans), ratio of circulating capital to fixed capital (43.14%), fixed investment per capita (3376.3 million Tomans/person) and ratio of profit to capital (64.64%). The finished price of the product (295,365.75 Tomans for each square meter of wood plastic) shows that the construction of this factory, in addition to creating jobs and reducing the import of wood plastic, also prevents foreign exchange from leaving the country. Also, this plan has a suitable economic and financial justification.

    Keywords: Wood plastic, bagasse, Break-Even Point, rate of return on capital
  • Aida Eskandary, Nagin Ramezani Matin, Sara Seif, Mohammadreza Pajohi-Alamoti * Pages 17-33

    Maintaining the quality and safety of food and thus maintaining people's health has been one of the most important concern of mankind since long time. One of the useful solutions to solve this problem is to switch to food packaging. Recognizing the nature of different foods, the emergence of availability and safe sources, and awareness of consumer expectations caused packaging to change from a simple cover to today's modern packaging with advanced functions. Making suitable packaging for each product, in addition to maintaining the quality and health of the product, can reduce the amount of food waste caused by unfavorable storage. Today, plastics are used more widely than other materials in the packaging industry and since these materials are derived from petroleum and in addition to consuming fossil fuels which are non-renewable resources, these remain in the environment for years and environmental concerns are increasing day by day. More about them, in this article, we review the different materials used in the packaging industry, their advantages and disadvantages, and general knowledge of new techniques and methods in food packaging. Also, special attention has been given to the investigation of novel packaging, which have more desirable features compared to the current common packaging in the country. In spite of these features such as better preservation of product quality and high marketability, in our country industrialization has not yet been carried out widely. In order to collect this article, from the September 2022 to the end of December 2022, a number of 196 articles were received and studied from the search engines MDPI, ScienceDirect, Google Scholar, CiteSeerx, Springer, Civilica and Scientific Information Database (SID), among which 108 sources was used.

    Keywords: Smart Packaging, Active Packaging, Novel Packaging
  • Mahsa Sadat Razavi *, Mohammad Tahmasebi Pages 35-51

    Pickering emulsions stabilized by solid particles have attracted the attention of many researchers in recent years, because they provide better stability than surfactants for emulsions. Bacterial cellulose is a combination of cellulose nanofibers produced by some bacteria, so bacterial cellulose is one of the bottom-up synthesis methods. The unique nanofibril structure of bacterial cellulose offers excellent physical and mechanical properties, including high porosity, modulus of elasticity, and high crystallinity. Also, among solid stabilizers, cellulose nanocrystals are used as good materials in the preparation of Pickering emulsions, which have desirable properties such as nanostructure, high aspect ratio, biocompatibility, biodegradability, amphiphilic, chemical stability, low toxicity, and renewable. This article is a review of the researches conducted in the preparation of Pickering emulsions stabilized by bacterial cellulose and cellulose nanocrystals. At first, a summary of the preparation methods of bacterial cellulose and bacterial cellulose nanocrystals is discussed. Then, an overview on the production of Pickering emulsions, preparation methods and parameters affecting their stability are given in detail. The results of this review show that various parameters such as the concentration of nanocellulose particles, their surface charge, the use of surfactants, the type and concentration of oil used, pH, emulsion preparation temperature, ionic strength, the method used for preparing nanocelluloses and Pickering emulsions together affect the overall stability of the system. Finally, a perspective of the applications of this type of emulsions in the field of food packaging is presented.

    Keywords: Pickering emulsion, Food packaging, Cellulose, bacterial nanocellulose
  • N. Sedaghat *, Mohammadkazem Heydarian, Alireza Heydarian Pages 53-61
    Oxygen can reduce the quality and shelf life of some foods. The reason for the presence of oxygen in food packaging is mainly due to oxygen residues in the food, oxygen residues in the closed space, raw materials and damage to the containers during the packaging process. Basically, oxygen can cause food spoilage in various ways, including oxidative spoilage, which leads to a decrease in the quality of fats and fatty parts of food, oxidation of lipids, changes in the structure of proteins, vitamins and pigments, and providing suitable conditions for the growth of microorganisms and enzymatic browning. Researches show that various methods can be used to reduce the amount of this oxidative factor, including modified atmosphere packaging (MAP), vacuum packaging, and oxygen absorbers. In this review study, the mechanisms and applications of oxygen absorbers in the food industry and packaging of various food products were discussed. Studies show that the use of oxygen absorbers will have beneficial effects in increasing the quality and shelf life of various food products and reducing the wastage of food resources. Considering the importance of this issue, we can take steps towards the production, mass production and presentation of new formulations in the oxygen absorber production industry.
    Keywords: Oxygen absorbers, Oxidative Deterioration, Material Packaging
  • Saber Amiri *, Maryam Alimohammadi, Hesam Shirazeh Mohabat Pages 63-71

    Today, food security is known as one of the dimensions of human security, so the lack of food security means the lack of security for that human society. In fact, food security is the cornerstone of a developed society and the first principle to maintain the health of society. In recent years, with the increase in population, on the one hand, the increase in demand for healthy food and on the other hand, the demand for food with high shelf life and good quality has become one of the challenges of the food industry. The first and most basic role of food packaging is to maintain the quality and safety of food and to reduce diseases transmitted through food, as well as to prevent product wastage and damage, and to protect the product from damage during transportation and storage. The important point is that the functional characteristics of the packaging should be suitable for use in the food industry. As a seasonal and perishable food product, food products cannot be directly available to the consumer for a long time. Therefore, the packaging industry plays an important role in ensuring the security, safety and health of communities, along with people's access to healthy food. In this article, the aim is to review the role of packaging on food safety, which has been addressed through a library review method.

    Keywords: food security, Packaging, Foods, Food safety